Forum polskiego wsparcia TYPOlight

Forum TYPOlight.pl

Newsletter

Szablony, arkusze CSS. Dostosowywanie wyglądu i rozmieszczanie elementów.

Newsletter

Postprzez BuU » 7 lip 2010, o 17:47

Cześć

Szukam pół dnia i nie mogę znaleźć w którym miejscu jest (można zmienić) komunikat błędu wyświetlany po kliknięciu w przycisk "Zapisz" w Newsletterze, w przypadku gdy nie poda się adresu email lub poda się nieprawidłowy tzn "Proszę wprowadzić poprawny adres e-mail!" ? :?
BuU
Nowy na forum

Re: Newsletter

Postprzez Kamil » 7 lip 2010, o 19:19

/system/modules/backend/languages/pl/default.php linia 45 jako wartość zmiennej
Kod: Zaznacz cały

$GLOBALS
['TL_LANG']['ERR']['email']

Kamil
Administrator

Postprzez BuU » 7 lip 2010, o 21:58

Wielki dzięki. (u mnie to linia nr 44) :D

Wracając do newslettera, chce zmontować moduł w jednej z kolumn do zapisów na NL. Ponieważ będzie tam sama ramka w JPG i przycisk "Newsletter - Zapisz się", komunikatu o błędzie za bardzo nie będzie gdzie wyświetlić, żeby nie wchodził dziwnie na obrazek. Więc zrobiłem kopie nl_default.tpl wstawiłem do szablonów, wybrałem dla modułu (NL-Zapisz się) ten szablon, usunąłem z niego:

<?php if ($this->message): ?>
<p class="<?php echo $this->mclass; ?>"><?php echo $this->message; ?></p>
<?php endif; ?>

<?php if ($this->hasError): ?>

<script type="text/javascript">
<!--//--><![CDATA[//><!--
window.scrollTo(null, ($('<?php echo $this->formId; ?>').getElement('p.error').getPosition().y - 20));
//--><!]]>
</script>
<?php endif; ?>

i dodałem w JS dla pola input wartość "Podaj swój adres e-mail", która znika po kliknięciu w pole.
Po wpisaniu niepoprawnego emaila pole wraca do wartości "Podaj swój adres e-mail", po poprawnym przechodzi do strony z podziękowaniem itd.

Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda ok, ale dla pewności chciałem zapytać czy dobrze kombinuje ?
BuU
Nowy na forum

Postprzez Kamil » 7 lip 2010, o 22:21

Jak działa - dobrze kombinujesz :D

Na pierwszy rzut oka idziesz dobrą drogą, ale co z tego wyjdzie to zobaczysz sam :)
Kamil
Administrator

Postprzez BuU » 8 lip 2010, o 12:28

Jednak pierwsza koncepcja nie do końca działa tak jak chciałem. Sypie się przy potwierdzaniu subskrypcji itd, z uwagi na wyświetlanie komunikatów na tle obrazka z NL w mniejszej kolumnie.

Wywaliłem z bocznego boxa moduł NL- Zapisz i wstawiłem moduł z kodem html w którym jest formularz przetwarzany przez osobną stronę na której jest opublikowany moduł NL z Typolight (bez modyfikacji).

<form action="newsletter.html" id="tl_subscribe" method="post"> .... </form>

Teraz po wpisaniu złych danych itd wyświetla się strona z informacją oraz formularzem do zapisu w głównej kolumnie. Potwierdzenie zapisu do NL po kliknięciu w link z wiadomości e-mail tez wyskakuje w tym miejscu.

Po poprawnym podaniu adresu e-mail pojawia się strona z podziękowaniem ustawiona w module NL.
Wysyłka NL też działa tak jak powinna, więc tym razem chyba już nie będzie poprawek. :D

Działa to podobnie jak np: NL po prawej stronie w http://www.fakt.pl/
BuU
Nowy na forum

Powrót do Wygląd